Sollicitatiegesprek! Wat doe je aan?

Mooi! Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Maar wat doe je aan wat zowel bij jou past als bij de organisatie waar je aan tafel zit.
Graag help ik je op weg met tips en zaken om van te voren over na te denken. Alles met als doel om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Want je weet het: je eerste indruk is in een paar seconden gemaakt! 

Cultuur
Om te beginnen kun je proberen te achterhalen wat de cultuur is bij het bedrijf waarbij je op gesprek gaat. Dit kan door op de website te kijken, bij diverse profielen op LinkedIn maar soms ook gewoon door even met de receptie te bellen.
Wanneer je in een formele omgeving gaat solliciteren weet je dat je met ‘jasje-dasje’ goed zit. Oftewel in pak, eventueel met stropdas en voor de dames mantelpak of jurk. 
Strak in het pak hoeft echter niet altijd. Wanneer de omgeving iets informeler is kan een nette spijkerbroek gerust een optie zijn. Zorg dan dat je niet je meest hippe broek uit de kast trekt met scheuren etc. 

Advies
In de basis is je kleding, netjes, schoon en gestreken. Daarnaast kun je ook altijd advies vragen aan je directe omgeving. Zij kennen jou en weten wat bij je past maar kunnen ook eerlijk aangeven of het passend genoeg is voor een officieel gesprek. 
Laat je niet perse adviseren door de winkel waar je eventueel iets nieuws aanschaft. De verkoper kent jou niet en heeft altijd het belang om iets te verkopen.

Met betrekking tot accessoires kun je beter gematigd zijn. Niet teveel sieraden, bescheiden make-up en vooral bescheiden parfum. Je indruk moet tenslotte goed zijn maar niet overheersend. 
Het is altijd handig om je curriculum vitae mee te nemen. Dit kan natuurlijk digitaal of je neemt je cv geprint mee. 
Pen en papier met daarop de vragen die je zelf wilt stellen is ook een must. 
Regelmatig zie ik dat sollicitanten met losse papieren aan tafel komen. Om een goede en georganiseerde indruk te maken kun je je papieren beter in een nette map of tas meenemen. 

Online
Wat doe je wanneer je een online gesprek hebt? 
Let op de kleur van je kleding en de achtergrond. Een witte blouse tegen een witte muur komt niet prettig over. Wees daarnaast voorzichtig met printjes, houd het vooral ‘rustig’. 

Tot slot. Zorg altijd dat de kleding past bij het bedrijf maar zeker ook bij jezelf!
Twijfel je? Dan liever iets formeler.

Kun je hulp gebruiken bij je voorbereiding op een sollicitatiegesprek? Neem dan zeker contact met mij op. 
En anders uiteraard veel succes met je gesprek!
info@jolandapranger.nl | 06 – 39 75 31 13

Denk jij dat ik ook iets voor jou kan betekenen?

Neem dan gewoon vrijblijvend contact op en we bespreken de mogelijkheden. 

Scroll naar boven